Εκδηλώσεις
Νέα & Ειδήσεις
Video
Κέρκυρα το Νησί μας
Διαμονή
Το Νησί μας
Χάρτες
Χρήσιμες πληροφορίες
Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
1. Ποιοι Είμαστε
2. Συχνές Ερωτήσεις
3. Ευαγγελικές Εκκλησίες
4. Διακονίες Ε.Ε.Ε.
5. Διακονίες-Συνεργαζόμενες
Η Εκκλησία της Κέρκυρας
Η Ιστορία μας
Πως θα μας βρείτε
Συναθροίσεις
Διακονίες Εκκλησίας
Γενικά
Ιεραποστολή
Νέων & Φοιτητών
Ξενόφωνη Διακονία
ΦΑΡΟΣ - Πνευματικό Κέντρο
 

ΚΕΡΚΥΡΑ

Γεωγραφικά, η Κέρκυρα είναι το βορειοδυτικότερο νησί της Ελλάδος και το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος.
 
Στατιστικά (απογραφή 2001) το νησί της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 112.000 κατοίκων, ενώ η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκων. 
Μαζί με τον καθαρά ντόπιο πληθυσμό το νησί κατοικείται από 15.000 ξένους, από πολλές εθνικότητες εκ των οποίων υπερισχύουν οι 'Αγγλοι, μετά οι Αλβανοί, οι Γερμανοί, Ολλανδοί αλλά και πολλές άλλες.

Ο Χαρακτήρας και η Αρχιτεκτονική του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης έχει έντονα ενετικά και αγγλο-γαλλικά στοιχεία, διότι στο παρελθόν το νησί ήταν κάτω από Ενετική, Γαλλική και Βρετανική κυριαρχία, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν κάτω από Τουρκική Κατοχή. Αυτό κάνει το νησί να διαφέρει σε τοπική κουλτούρα από την υπόλοιπη Ελλάδα με πολλές ιδιαιτερότητες που φέρουν δυτικά στοιχεία.

Εθνικές Προσωπικότητες! 
Από την Κέρκυρα προήλθε ο 1ος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας ένας από τους σπουδαίους άνδρες της σύγχρονης Ελλάδος. Το νησί προς τιμή του, έχει ονομάσει με το όνομά του το αεροδρόμιό του « Ιωάννη Καποδίστρια »

Ο Σολωμός ο Εθνικός ποιητής της Ελλάδος, στην Κέρκυρα έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία που έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Η Κέρκυρα είναι έδρα του 1ου Πανεπιστημίου της Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1984 και περιλαμβάνει σήμερα 6 τμήματα σπουδών: τμήμα Ιστορίας ,τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, τμήμα Μουσικών Σπουδών, τμήμα Aρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας, τμήμα Πληροφορικής, τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Μουσική Παράδοση.
Η Κέρκυρα με τις δυτικές καταβολές της φημίζεται για τη μουσική της παράδοση. Τέτοια μάλιστα ήταν η φήμη της, που διάφοροι καλλιτέχνες, κυρίως μουσικοί, στο βιογραφικό τους έγραφαν ότι χειροκροτήθηκαν στην Κέρκυρα. 

Από τις «καντάδες» μέχρι τις  περίφημες «Φιλαρμονικές», 17 τον αριθμό που ξεπερνούνε τα 200 άτομα οι περισσότερες, με πολλές παρελάσεις φορώντας παραδοσιακές στολές. Στις Φιλαρμονικές τα παιδιά του νησιού μπορούν από μικρά να ενταχθούν και να φοιτήσουν δωρεάν. Κάποιες από τις μεγαλύτερες είναι του Μάντζαρου (μπλέ), του Καποδίστρια (κόκκινη), η Παλιά (μπλέ με μπορντό), κ.α.

Ο Νικόλαος Μάντζαρος (1768-1843) μελοποιεί το ποίημα του Σολωμού «Ύμνος Εις Την Ελευθερίαν», του οποίου οι δύο πρώτες στροφές αποτελούν από το 1865 τον Εθνικό ύμνο της Ελλάδας. 
Ως το τέλος του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα θα ανδρωθεί ένα πλήθος σπουδαίων συνθετών όπως ο Σπ. Σαμάρας, ο Ναπ. Λαμπελέτ, κ.α.

Εκτός των Φιλαρμονικών, το νησί είναι γεμάτο από τοπικές χορωδίες, εκ των οποίων διακρίνονται η Δημοτική Χορωδία η οποία μάλιστα το 2008 στην Πράγα ανάμεσα σε 26 άλλες, πήρε το 2ο βραβείο χορωδιών χωρίς καμία να πάρει το 1ο. 'Αλλες επίσης σημαντικές, η ανδρική χορωδία Κέρκυρας, του ΟΤΕ, του δήμου Αχιλλείου και άλλες. 
 
Πνευματική κληρονομιά
Η 1η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, έχει ξεκινήσει από την Κέρκυρα τις 20 Ιουλίου 1819.   Η Βρετανική Βιβλική Εταιρεία χρησιμοποίησε την Κέρκυρα και εγκατέστησε εκεί την «Ιόνια Βιβλική Εταιρεία».

Στην Κέρκυρα μάλιστα τυπώθηκε η 1η Αλβανική Αγία Γραφή.

Ο 1ος πρόεδρος ήταν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νησιού Εμμανουήλ Θεοτόκης. Δέκα μέρες αργότερα ένα νέο γραφείο άνοιξε στην Κεφαλονιά. Πρόεδρος εκεί ήταν ο Αρχιεπίσκοπος του νησιού. Μετά από ένα μήνα άλλο ένα γραφείο άνοιξε στη Ζάκυνθο και εκεί πρόεδρος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος του νησιού. 

Τον Αύγουστο του 1819 άνοιξε το γραφείο της Βρετανικής Βιβλικής Εταιρείας στην Αθήνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ήταν ο 1ος πρόεδρος.

Την εποχή εκείνη τα Ιόνια νησιά ήταν κάτω από την Βρετανική κυριαρχία και έτσι εξασφαλιζόταν η προστασία από την Αγγλία και η ελευθερία από το Σύνταγμα του 1817.
 
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα σπουδαία προσφέρει το νησί όπως το Ποντικονήσι, το Κανόνι και το Μον Ρεπό το καλοκαιρινό σπίτι του άγγλου αρμοστή εδώ γεννήθηκε ο πρίγκιπας της Αγγλίας ο Φίλιππος. 'Αλλα αξιόλογα κτίρια: η Αγγλική Αρμοστεία, τα Παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το Μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Εξίσου σημαντικό αξιοθέατο, στην περιφέρεια της πόλης, αποτελεί το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ, εδώ ευρίσκονται τα περίφημα Αγάλματα του Αχιλλέα, καθώς και ο περίφημος πίνακας. 

Η Κέρκυρα είναι από τα πιο πράσινα νησιά της Ελλάδος. Έχει την μεγαλύτερη ποικιλία πρασίνου σε όλη την Ευρώπη.

Πανέμορφες παραλίες, όπως, η Γλυφάδα, ο Πέλεκας, η λίμνη Κορισσίων, ο 'Αη Γόρδης το Σιδάρι, η Αχαράβη, η Παλαιοκαστρίτσα, κ.α. που σε συνδυασμό με τα γραφικά χωριά της καθιστούν την Κέρκυρα ένα ξεχωριστό νησί.  

Μία από τις Ναυαρχίδες του Ελληνικού Τουρισμού η Κέρκυρα ανέκαθεν αποτελεί. Στο Αεροδρόμιό της έρχονται αεροπλάνα τσάρτερ από όλη την Ευρώπη, ενώ δια θαλάσσης καταφθάνουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια που πολλές φορές άγγιξαν τα 500 την σεζόν. Επίσης μεγάλα πλοία γραμμής από Ιταλία φέρνουν εκατοντάδες τουρίστες με τα αυτοκίνητά τους. Δεν ξεχνάμε επίσης τα ιδιωτικά γιότ κάθε εθνικότητος που κατακλύζουν το καλοκαίρι το νησί. Το νησί διαθέτει μία από τις καλύτερες Μαρίνες (των Γουβιών), τις Ευρώπης. Ως εκ τούτου ο πληθυσμός του νησιού το Καλοκαίρι τετραπλασιάζεται!

Το κλίμα το χειμώνα είναι πολύ βροχερό, ενώ το καλοκαίρι σπάνια βρέχει.
Τέλος, η Κερκυραϊκή Κουζίνα φημίζεται για την « παστιτσάδα », το «σοφρίτο», το «μπουρδέτο», το «τσιγαρέλι» κ.α. 

Ανάμεσα στα φημισμένα προϊόντα της είναι το λάδι ελιάς, το λικέρ «Κουμ Κουάτ», στα γλυκά κουταλιού το κουμ κουάτ, και το περγαμόντο, το βούτυρο Κέρκυρας, οι «μάντολες» το «παστέλι» κ.α.
                         
Συνδέσεις! 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:                
1. Ιστοσελίδα Νομαρχίας www.kerkyra.gr   
2. Ιστοσελίδα του Δήμου Κερκυραίων www.corfu.gr   
3. Ιστοσελίδα γενικού περιεχομένου www.corfuland.gr

 
 
 
 
Σχεδίαση και φιλοξενία : www.e-fos.gr